Volkstuin
Welenhoeck is een gemeenschapsproject in opbouw met als kernthema’s; zelfvoorzienend leven, ecologie en persoonlijke ontwikkeling.
We stellen een deel van ons terrein open als volkstuin, waar groepen of individuen een groententuin kunnen beginnen of meewerken in een samentuin. Daarnaast bieden we doorheen het jaar workshops aan rond zelfvoorzienend leven en gemeenschapsopbouw.
Samentuin je mee?
Elke 2de en 4de zaterdag van de maand is een samentuindag, dan verzetten we in groep het nodige tuinwerk.
Heb je interesse in de moestuin, in onze plek en de mensen hier, of gewoon in buiten zijn? Elke 2de en 4de zaterdag om 10 uur is jouw moment!
Enkele principes
We voeden in de eerste plaats de bodem en het bodemleven, want met een gezond stukje grond leven de planten beter samen en dan komen de gewenste resultaten vanzelf. Onze kweekbedden krijgen daarom jaarlijks een verse laag compost en blijven zoveel mogelijk bedekt met mulchmateriaal. Dat houdt het vocht vast, beschermt tegen de zon en het weer en geeft het bodemleven een woonplek. En dan is het belangrijk dat wereldje niet te veel te verstoren: niet spitten, niet frezen, zelfs de bedden niet betreden. Mulchmateriaal kan vanalles zijn: bladafval, maaisel, scheersel, hakselhout, stro, zelfs (onbedrukt) karton. Van dit soort “afval” maakt de tuin gretig gebruik.
Wanneer je de cirkeltuin binnenwandelt, zul je onmiddellijk ook een indruk krijgen van een tweede principe van natuurlijk tuinieren: schijnbare chaos! Door soorten te spreiden en diverse planten samen in een kweekbed te zetten (polycultuur), krijgen insecten of ziektes geen kans om een “plaag” te worden. We gebruiken in onze tuin geen sproeistoffen en hebben ook geen netten tegen insecten nodig. Deze methodes maken van de cirkeltuin een gezonde, levende moestuin.
Nog een fijn puntje: Dankzij het bladafval van de gemeente vonden we op de kweekbedden al geregeld een spontane zaailing; vooral kastanjes, eik, wilde kers, etc.
De paden tussen de kweekbedden zijn bedekt met hakselhout: zo blijven ze onkruid- en moddervrij. Bovendien is dat allemaal koolstof die langs deze weg hummus wordt en in de bodem wordt opgeslagen (carbon sink), in plaats van in de lucht terecht te komen (CO2).