Volkstuinen

We zijn een gemeenschapsproject in opbouw met als kernthema’s; zelfvoorzienend leven, ecologie en persoonlijke ontwikkeling. 

We stellen een deel van ons terrein open als volkstuin, waar groepen of individuen een groententuin kunnen beginnen of meewerken in een samentuin. Daarnaast bieden we doorheen het jaar workshops aan rond zelfvoorzienend leven en gemeenschapsopbouw.


Interesse in je eigen volkstuintje?

In 2024 bouwen we verder onze volkstuinen uit. Heb je interesse in een stukje grond om je eigen groenten te verbouwen? We hebben nog steeds enkele percelen vrij voor gegadigde tuiniers. Op ons terrein kan je het hele jaar door jouw moestuin bewerken. We organiseren ook regelmatig workshop dus als je graag wil bijleren is er ook die mogelijkheid.

Ecologisch tuinieren

Welenhoeck kiest resoluut voor ecologisch tuinieren:

Samentuin je mee?

Elke 2de en 4de zaterdag van de maand is een samentuindag, dan verzetten we in groep het nodige tuinwerk. 

Heb je interesse in de moestuin, in onze plek en de mensen hier, of gewoon in buiten zijn? Elke 2de en 4de zaterdag om 10 uur is jouw moment!

Samen tuinieren

Het terrein van Welenhoeck

Cirkeltuin/dierenweide/hakhoutbos

De cirkeltuin, dierenweide en het hakhoutbos worden beheerd door de hoeders van Welenhoeck vzw en dient om de evenementen, workshops en vrijwilligers van VZW Welenhoeck van voedsel, brandhout, geriefhout, vlechtmateriaal,... te voorzien.

Hoekskes

Hoekskes zijn typische volkstuintjes van verschillende grootte (50m² tot 100m²). Deze worden verhuurd aan individuele personen die op ecologische wijze groenten, kruiden en bloemen willen kweken. Het aantal hoekskes en de grootte ervan varieert naargelang de vraag en de hoeveelheid beschikbare grond. 

De buurtgaard

De buurtgaard is een experimenteel voedselbos. Het is opgedeeld in 6 stukken van gevarieerde grootte. Het doel is om hier op termijn vooral meerjarige planten te kweken, hoogstammen, klimplanten, struiken, kruiden, knollen. Er is al een aanzet met een 15tal hoogstammen, wat laagstammen, struiken en kruiden. De komende 5 a 10jaar is er nog ruimte oor eenjarige groenten. De buurtgaard wordt beheerd door de hoeders van Welenhoeck vzw.